De tijd van een sleutel onder de deurmat, bovenop het deurkozijn of onder de blauwe bloempot ligt ver achter ons. Helaas. Het was soms wel makkelijk. Als je zoon zijn sleutel weer eens had vergeten. Of als je jezelf buitengesloten had. Tot zover de huissleutelperikelen van vroeger. In deze blog gaat het over veilig wonen in deze tijd. We geven je beveiligingstips. Sommige tips zijn open deuren (om maar bij het onderwerp te blijven), van andere tips heb je misschien nog nooit gehoord. Hou je vast. Hier komen 10 tips voor veilig wonen.

Sluit ramen en deuren | tip 1

Really? Ja, echt. Er zijn mensen die alles open laten staan. Wagenwijd of in sommige gevallen wel dicht, maar niet op slot. Zo maak je het inbrekers wel heel makkelijk. Sluit dus alles zorgvuldig.

Zorg voor 3-puntssloten in je deuren | tip 2

Veel deuren hebben nog altijd een simpel insteekslot. Voor zo’n slot draaien inbrekers hun hand echt niet om. Ze zijn dus zo binnen. Zien ze een 3-puntsslot? Ja, dan lopen ze liever naar de buren.

Laat opbouwsloten plaatsen op je ramen | tip 3

Een inbreker gaat meestal via een raam naar binnen. Belangrijk dus om ramen (beter) te beveiligen. Vrij kleine moeite om er opbouwsloten op te laten plaatsen. En een groot plezier voor jezelf.

Denk aan voldoende verlichting | tip 4

Ga je ’s avonds weg, zorg dat er licht brandt. In en zeker ook óm je huis. Dit is een open deur, maar we willen de mensen de kost niet geven, die hun huis pikkedonker achterlaten. Lights on please.

Berg waardevolle spullen op | tip 5

Leg je tablet, laptop en andere waardevolle spullen uit het zicht. Ga je langer weg? Berg dan alles op in een kluis. Uit het zicht en achter slot en grendel. Dubbel safe.

Installeer een digitale deurspion | tip 6

Een wat? Een deurspion is zo’n kijkgaatje in de voordeur van een appartement. Tegenwoordig heb je ook de digitale variant hiervan: dit is een camera aan de binnenkant van de deur. Kan handig zijn.

Koop inbraak werende (zorg)kluisjes | tip 7

De zorgkluisjes worden alom gekraakt. Dit betekent niet dat alle kluisjes niet deugen. Er zijn ook inbraak werende exemplaren. Een knappe onverlaat als hij deze kan slopen. Rustig slapen verzekerd.

Gebruik toegangscontrole | tip 8

De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Soms heel irritant. Een andere keer toch wel superhandig. Nu kun je je deur openmaken met je telefoon. Mooi, toch?

Installeer een beveiligingscamera | tip 9

Als je alles in de gaten wilt houden rondom je huis, koop dan een beveiligingscamera. De beelden kun je laten opslaan en kijk je nog een keer terug als het nodig is. Better safe than sorry.

Informeer je buurtgenoten | tip 10

Ga je op vakantie en heb je betrouwbare buurtgenoten? Vraag dan of ze een oogje in het zeil houden. Misschien kun je het ook melden in de buurtpreventieapp. Hoe meer ‘oogjes’, hoe beter.

Heb jij vragen of wil je meer informatie over beveiliging van je pand?

HSB Beveiligingen in Maastricht denkt graag met je mee en adviseert je vrijblijvend over veiligheid. Neem contact met ons op. Je kunt ons bellen via 043-3114197 of kom eens langs in onze winkel aan de Burgemeester Cortenstraat 11A in Maastricht.